Mobo-suunnistus

Mobolla metsään!

MOBO-suunnistusrata –

uusi tapa kulkea metsässä ja tutustua suunnistukseen

Tiirismaan Latu ry on tuottanut Hollolan lähiulkoilumetsiin uudenlaisen ulkoilulajin – mobiilisuunnistuksen. Samalla syntyi alueelle kiintorastirata, jota voi suunnistaa perinteiseen tapaan kartan ja komppasin avulla.

Lisätietoja Mobo-suunnistuksesta:

http://mobo.suunnistus.fi/   -  Lataa ilmainen sovellus-ohjeet

http://mobo.osport.ee/         -   Mitä on Mobo ja ohjeita

http://www.suunnistusliitto.fi/2016/05/joko-mobo-suunnistus-on-tuttua/  - suunnistusliitto

Lataa kartta Tiirismaa tästä  - tulostettava PDF

Mobo-suunnistus on kansainvälinen netissä toimiva mobiilisuunnistussovellus. Mobo-suunnistuksessa kartta on puhelimen näytöllä ja myös rastin leimaaminen tapahtuu puhelimella. Rastille pitää kuitenkin löytää itse suunnistaen eli laite ei näytä omaa sijaintia. Mobo opettaa siis ”oikeaa” kartanlukua ja suunnistamista oikean suunnistuskartan mukaan.

Tiirismaan Ladun tavoitteena on lisätä perheiden ja nuorten metsässä liikkumista tällaisella lapsia ja nuoriakin kiinnostavan uutuuden avulla. Rata on kaikkien vapaasti käytettävissä ja sen toivotaan tuovan iloa muillekin luonnossa liikkujille. Puhelimeen tarvittavat sovellukset (QR-ruutukoodin lukija ja Mobo-suunnistussovellus) ovat molemmat käyttäjälle maksuttomia ja toimivat kaikilla älypuhelimilla.

Lähtöpiste ja ohjeet Tiiristuvalla

Tiirismaan Mobo-radan lähtöpiste ja käyttöohjeet ovat Tiiristuvalla, eli Heinsuon ja Tapanilan välisen ulkoilureitin varrella Tiirismaan Ladun mehukioskilla (osoite Keskikankaantie 27B). Lähtöpisteessä puhelimelle ladataan sovellus ja sen jälkeen alueen suunnistuskartta löytyy puhelimelle hakusanalla Hollola tai hakusanalla Tiirismaa. Rastin ”leimaaminen” tapahtuu joko QR-koodilla tai puhelimen NFC-toiminolla. Rasteja on 14 ja radan voi kiertää haluamassaan järjestyksessä tai vaikka vain muutama rasti kerrallaan. Ensimmäisen kerran jälkeen rasteille voi lähteä mistä vain. Sovelluksen voi ladata myös puhelimen ”play-kaupasta” maksuttomasti.

Osa rasteista on sijoitettu yläkoulun läheisiin maastoihin, jotta koululaiset voivat helposti käyttää rataa suunnistuksen opetteluun. Koulun läheiset rastit ovat helppoja, mutta kokeneempia suunnistajia varten tarjolla on muutama haasteellinenkin rasti Tiirismaan kivikoissa. Mobo-radan avulla toivotaan ihmisten kiinnostuvan suunnistamisesta ulkoilulajina ja kansalaistaitona, jotta jokainen uskaltaisi mennä metsään ilman pelkoa eksymisestä. Mobo-rata toimii esimerkiksi iltakävelijöiden ja koiranulkoiluttajien ilona, koska rasteja voi hakea vaikka yhden kerrallaan ja samalla ulkoilla aina uusia reittejä pitkin. Rasteja voi hakea talvellakin vaikka lumikenkäillen. Mobo-suunnistus sopii myös erilaisten ulkoilu- tai tyky-päivien ohjelmaksi.

Mobo on hiukan kuin suunnistuksen ja geokätköilyn ”risteytys”, koska sitä voi harrastaa nykyteknologiaa käyttäen. Tiirismaan Latu aikoo tehdä radan läheisyyteen myös muutaman geokätkön, joten lähimetsän ulkoilumahdollisuudet monipuolistuvat vielä enstisestään.

Suomessa jo 70 Mobo-rataa

Ensimmäiset Mobo-radat on avattu Suomessa toukokuussa 2014. Nyt Suomessa on kaikkiaan jo yli 70 Mobo-rataa, ja niitä syntyy jatkuvasti lisää. Yleensä radat sijaitsevat lähiulkoilualueilla eli ne ovat helposti saavutettavissa. Hollolan lähimmät radat sijaitsevat Vierumäellä ja Pajulahdessa. Sovellus on lähtöisin Virosta, missä ensimmäiset radat tehtiin v 2012. Nettisovelluksen kautta voi seurata eri ratojen kävijämääriä ja muita tilastoja. Omia ratoja, rasteja ja aikoja voi seurata oman puhelimensa My Mobo-toiminnolla. Esim. matkoilla ollessa on ”taskussa” valmiina kaikki 70 suunnistuskarttaa, joten ulkoilemaan voi lähteä vieraisiinkin metsiin tai voi vaikka ”keräillä” Mobo-ratoja.

Sama rata on myös kiintorastirata

Hollolan ja Lahden alueella on ollut puutetta kiintorastiradoista, joilla ”tavallista” suunnistusta voi opetella tai harrastaa omalla aikataululla ja ilman järjestettyä tapahtumaa. Tiirismaan mobiilisuunnistusradan kartta ja samat rastit palvelevat myös kiintorastiratana, eli sama rata toimii sekä perinteisenä kartta&kompassi -suunnistuksessa että uudenlaisessa kännykkäsuunnistuksessa. Paperikartta on tulossa Hollolan kunnan Liikuntatoimen nettisivuille, mistä sen voi itse tulostaa. Valmiiksi tulostettuna karttoja tulee olemaan saatavissa kunnanviraston Piipahluksesta ja Hollolan uimahallilta. Radan ratamestarina on toiminut konkarisuunnistaja Jorma Kampman.

Lisätietoja Tiirismaan Ladun Mobo-radasta: Tiina Riikonen 050-560 1770