Maastopyöräily tutuksi

Metsään meni, polulle polki eli tapaus nimeltä Maastopyöräily tutuksi:

Kaikki luonnossa liikkuminen lisää hyvinvointia – myös uudet ja erilaiset liikuntalajit! Suomen Latu on tuonut ulkoilurintamalle monta hauskaa lajia retkiluistelusta ja lumikenkäilystä geokätköilyyn ja frisbeegolfiin. Yksi Ladussa vielä melko uusi ulkoilu- ja retkeilylaji on maastopyöräily – siis metsäpyöräily eli sananmukaisesti polku-pyöräily.

Suomen Latu on kouluttanut viitisentoista maastopyöräilyn ohjaajaa. Tiirismaan Latu on yhtenä etulinjassa tuomassa maastopyöräilyä latuyhdistyksiin ja tekemää sitä tutuksi ruohonjuuritasolla. Liikkeelle on lähdetty aivan alkeista, koska haluamme esitellä lajin leppoisaa ja retkeilyllistä puolta ja maastopyöräilyn soveltuvuutta lähes jokaiselle liikkujalle.

Olemme tänä kesänä pitäneet jo kolme ”Maastopyöräily tutuksi” –alkeiskurssia. Ensimmäiseksi toukokuussa pidettiin kurssi vain naisille, ja osallistujia ilmoittautui enemmän kuin voitiin ottaa! 17 innokasta pääsi kuitenkin mukaan ja sai oppia kahden illan verran lajin perusasioita. Seuraavalla viikolla pidettiin tiivistetty yhden illan kurssi puolelle tusinalle, osallistujissa oli niin miehiä kuin naisiakin. Puskaradio toimi ja lisää kysyntää ilmaantui vielä senkin jälkeen, joten kesäkuussa pidettiin vielä yksi kurssi, jossa vielä kymmenkunta uutta ja innokasta maastopolkijaa. Lajin saloja opastamassa olivat ohjaajakurssin käyneet Tiina, Hannu ja Lissu sekä muut kokeneet ja taitavat maastopyöräilijämme.

Maastopyöräily kiinnostaa monia, ja lähes yhtä monilla on jo olemassa maastokelpoinen pyöräkin, mutta rohkeutta lähteä polulle on puuttunut. Kurssien palaute oli todella innostunutta: jo yhdessä illassa oppii paljon perusasioita ja jo niillä taidoilla uskaltautuu poluille ja pääsee ihan oikean maastopyöräilyn makuun! Näillä kolmella ensimmäisellä kurssillamme oli osallistujia paikallisten lisäksi myös Lammilta, Orimattilasta ja jopa Tuusulasta asti, joten kysyntää maastopyöräilyn perusopeille todellakin on!

Alkeiskurssin ohjelmassa on vinkkejä pyörän valinnasta, säädöistä ja perushuollosta, lisäksi käydään läpi mm. lajin turvallisuusasioita, reittitietoa ja varustetietoa sekä maastopyöräilyn ”herrasmiestavat” eli lajin etiketti. Tärkeintä sisältöä on tietysti ennen kaikkea se itse maastopyöräilyyn sisään pääseminen, siis opastusta erilaisiin ajotekniikoihin: aluksi harjoiteltiin tasapainoa ja pyörän hallintaa – tehtävinä oli mm. pujottelua, jarrutustekniikkaa ja paikallaan tasapainoilua.

Kun perusasiat olivat hallinnassa, taiteiltiin vielä kapeita lankkuja pitkin ja keinulaudan yli ajaen sekä harjoiteltiin hyppäyttämään pyörää esteiden yli. Ajoasentoja ja polkemistekniikkaa treenattiin erilaisissa maastoissa, jyrkät ylämäet ja alamäet opittiin menemään taidolla eikä väkisin, juurakoita ja kivikoitakin kokeiltiin hallitusti harjoitellen. Sitten lähdettiinkin jo metsän siimekseen ja harjoiteltiin ajotekniikoita kapoisilla metsäpoluilla – siellä viimeistään kävi ilmi, mihin tarvitaan tasapainoilua, taiteilua ja oikeita otteita ja ennakointia.

Kuhunkin maastonkohtaan löytyi sopivat ajolinjat ja oikeanlainen vauhti ja jo yhden illan harjoittelulla homma alkoi sujua jokaiselta!

Maastossa ajamista oppii maastossa ajamalla, joten alkeiden jälkeen jokainen rohkaistuikin jo menemään pois asfaltilta, luonnon helmaan ja poluille polkemaan. Yksi maastopyöräilyn hauskuuksista onkin jatkuva uusien asioiden oppiminen – oman kehittymisensä huomaa, kun pyöräilee erilaisissa maastoissa. Vähitellen jokaista kiveä ja juurta lakkaa varomasta liikaa ja ajo muuttuu sujuvaksi ja vähitellen vauhtiakin voi lisätä. Jokainen lajia kokeillut kyllä tietää, että kuntoilusta se käy jo hitaammassakin vauhdissa, koska maastossa koko kroppa saa liikettä. Maastopyöräilijällä onkin tiedossa sekä kuntoilua, hyvää mieltä että luontoelämyksiä samassa paketissa. Kannattaa muuten kokeilla ihan itse!!

Kurssin käyneiden ja muiden leppoisasta maastossa polkemisesta kiinnostuneiden kanssa lähdetään nyt loppukesän ja alkusyksyn aikana yhteislenkeille lähimaastoihin – kertaamaan ja oppimaan vielä lisää – ja samalla tutustumaan alueemme polkutarjontaan ja reittimahdollisuuksiin.

Jos kysyntää riittää, elo-syyskuun aikana järjestetään vielä yksi ”Maastopyöräily tutuksi” –alkeiskurssi. Alueemme pyöräilyseurat järjestävät kokeneemmille soveltuvia vauhdikkaita yhteislenkkejä.

Lisätietoja Tiirismaan Ladun yhteislenkeistä ja tulevista maastoalkeiskursseista Facebookissa tai Tiinalta tiina.riikonen(a)iki.fi

Katso linkki: Suomen Latu

Maastopyöräilyn tekniikka haltuun huippuseurassa

Kun kuulin työkaverilta, että Tiirismaan latu järjestää maastopyöräilyn alkeiskursseja, sinne oli päästävä mukaan. En tiennyt yhtään, mitä odottaa, mutta ajattelimme puolison kanssa kokeilla.
Hommasimme maastopyörät pari vuotta sitten testattuamme lajia Rukalla Kuusamossa. Sen jälkeen olemme suihkineet pyörillä omatoimisesti ympäri metiköitä eri puolilla Suomea, mutta tekniikkatreenille oli edelleen tarvetta. Välillä tuntui rohkeuttakin puuttuvan, kun jotain yllättävää tuli poluilla tai vaaroilla vastaan.

Ladun kurssi oli mainio! Ohjattua polkuajoa Salpausselällä, tasapainoharjoittelua ja mikä parasta, samanhenkisten ihmisten seuraa. Ohjaajat rohkaisivat leppoisaan, mutta asiantuntevaan tyyliin. Kymmenen pistettä siitä!

Kurssin jälkeen maastopyöräilyn nälkä on vain kasvanut. Sisua, puhtia ja pikkuhiljaa taitoakin tulee lisää, kun kilometrejä luonnossa karttuu. Ja Tiirismaan ladun porukka osoittautui niin mukavaksi, että siinä seurassa on päästävä jatkossakin fillariretkille!

Hanna ja Joni